Met het oog op het bestrijden van ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën, zijn desinfecterende middelen een belangrijk onderdeel van onze huishoudens. Desinfectie middelen komen in veel verschillende vormen, zoals sprays, doekjes en gels, en kunnen worden gebruikt op een breed scala aan oppervlakken, van handen en voedsel tot huishoudelijke apparaten en meubels. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen waarom het gebruik van desinfecterende middelen thuis belangrijk is, welke middelen geschikt zijn voor thuisgebruik en hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken.

Desinfecterende middelen thuis, wat wil je weten?

 1. Waarom zijn desinfecterende middelen belangrijk?
 2. Welke desinfecterende middelen zijn geschikt voor thuisgebruik?
 3. Hoe gebruik je desinfecterende middelen op de juiste manier?
 4. Conclusie

Persoonlijke-bescherming.nl

 1. Gecertificeerd fabrikant
 2. Diverse desinfectiemiddelen
 3. Uitgebreid assortiment wegwerphandschoenen
 4. Zowel klein- als grootverpakkingen

1. Waarom zijn desinfecterende middelen belangrijk?

Desinfecterende middelen zijn ontworpen om ziekteverwekkers te doden of te inactiveren, waardoor het risico op het oplopen van ziektes wordt verkleind. Dit is vooral belangrijk in tijden van pandemieën, zoals het huidige coronavirus (COVID-19), maar ook in het dagelijkse leven kunnen desinfecterende middelen helpen om de verspreiding van ziektes te voorkomen.

Daarnaast zijn desinfecterende middelen ook handig om het aantal bacteriën en virussen op oppervlakken te verminderen, wat kan helpen om de hygiëne in huis te verbeteren. Bijvoorbeeld, door het regelmatig gebruiken van desinfecterende middelen op oppervlakken zoals aanrechtbladen en toiletten, kan het risico op het oplopen van voedselvergiftiging of andere ziektes worden verminderd.

2. Welke desinfecterende middelen zijn geschikt voor thuisgebruik?

Er zijn veel verschillende desinfecterende middelen op de markt, dus het is belangrijk om te kiezen voor een product dat geschikt is voor thuisgebruik. Sommige middelen zijn speciaal ontworpen voor professioneel gebruik en mogen daarom niet worden gebruikt door particulieren. Hieronder geven we een aantal tips voor het kiezen van desinfecterende middelen voor thuisgebruik:

 • Kies een product dat is goedgekeurd door een betrouwbaar gezondheidsinstituut, zoals de WHO (World Health Organization). Dit betekent dat het product veilig en effectief is voor thuisgebruik.
 • Zoek naar middelen met een hoge concentratie van actieve ingrediënten, zoals alcohol. Deze stoffen zijn bewezen effectief in het doden van virussen en bacteriën.
 • Kijk naar de houdbaarheidsdatum van het product. Desinfecterende middelen kunnen na verloop van tijd minder effectief worden, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een product gebruikt dat nog steeds werkzaam is.
 • Controleer of het product geschikt is voor het type oppervlak waarop je het wilt gebruiken. Sommige middelen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor houten oppervlakken of kunststoffen.

3. Hoe gebruik je desinfecterende middelen op de juiste manier?

Om het maximale effect van desinfecterende middelen te behalen, is het belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken. Hieronder geven we een aantal tips voor het gebruik van desinfecterende middelen thuis:

 • Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzingen op het product. Dit geeft informatie over hoe het product moet worden gebruikt en hoe lang het moet intrekken voordat het oppervlak weer aangeraakt kan worden.
 • Maak het oppervlak schoon voordat je het desinfecteert. Desinfectiedoekjes zullen niet effectief zijn als er vuil of stof op het oppervlak aanwezig is. Gebruik daarom eerst een mild reinigingsmiddel om het oppervlak te reinigen voordat je het desinfecteert.
 • Gebruik het product volgens de aanwijzingen op het etiket. Dit betekent dat je het product moet aanbrengen volgens de aanbevolen hoeveelheid en tijd, en dat je het product niet hoeft te verdunden of te mengen met andere stoffen.
 • Laat de desinfectiespray of handgel voldoende intrekken voordat je het oppervlak aanraakt of gebruikt. Zoals eerder vermeld, geven de gebruiksaanwijzingen op het product aan hoe lang het moet intrekken voordat het oppervlak weer aangeraakt kan worden. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het desinfecterende middel voldoende tijd heeft om ziekteverwekkers te doden of in te deactiveren.
  • Gebruik handschoenen of was je handen na het gebruik van desinfecterende middelen. Sommige middelen kunnen schadelijk zijn als ze in contact komen met de huid, dus het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om je huid te beschermen.

4. Conclusie

Desinfecterende middelen zijn een belangrijk hulpmiddel om het risico op het oplopen van ziektes te verminderen en de hygiëne in huis te verbeteren. Door te kiezen voor een geschikt product en het op de juiste manier te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat desinfecterende middelen hun werk optimaal doen. Vergeet niet om altijd de gebruiksaanwijzingen op het product te lezen en voorzorgsmaatregelen te nemen om je huid te beschermen.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.

BEL DIRECT