Naarmate meer en meer mensen volledig worden gevaccineerd, vragen velen zich af wanneer het leven weer normaal zal worden. Maar voordat u uw gezichtsmaskers ceremonieel weggooit, waarschuwen experts dat we ze nog een tijdje moeten blijven dragen, vooral in openbare instellingen.

Mondkapjes en fysieke afstand zullen in de nabije toekomst moeten worden voortgezet. Helaas betekent gevaccineerd worden niet meteen dat we terug kunnen naar hoe het leven vroeger was. Totdat we een bepaald niveau van kudde-immuniteit hebben, is het vaccin nu gewoon een nieuwe laag van bescherming tegen COVID-19.

Om kudde-immuniteit te bereiken, moet 50% tot 80% van de bevolking worden gevaccineerd. En aangezien het tijd zal kosten om de productie en distributie van de vaccins op te voeren, worden er bij mensen verwachtingen over een snelle terugkeer naar normaal te managen.

Er is echter goed nieuws voor degenen die al volledig zijn ingeënt, maar er zijn voorwaarden. Volledig gevaccineerde mensen kunnen zich binnenshuis veilig verzamelen, in kleine bijeenkomsten met andere mensen die volledig zijn gevaccineerd – geen mondmasker vereist. Maar het is belangrijk op te merken dat volledig gevaccineerde mensen gezichtsmaskers moeten blijven dragen en fysieke afstand moeten bewaren in openbare ruimtes. Degenen die volledig zijn gevaccineerd, moeten ook middelgrote en grote bijeenkomsten blijven vermijden en degenen die niet zijn gevaccineerd en als een hoog risico worden beschouwd.

Mondkapjes en de toekomst, wat wilt u weten?

 1. 4 redenen om een mondkapje te blijven dragen
  1. Het duurt even voordat het vaccin in werking treedt
  2. De vaccins bieden geen 100% bescherming
  3. Degenen die zijn gevaccineerd, kunnen asymptotische verspreiders zijn
  4. Bescherming van mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem en mensen die niet kunnen worden gevaccineerd
 2. Hoe lang moet je een mondkapje dragen?
 3. Het vaccin is geen automatische uitschakeling voor de pandemie

4 redenen om een mondkapje te blijven dragen

4 redenen om na vaccinatie toch een mondkapje te dragen. Waarom is het belangrijk dat degenen die al zijn gevaccineerd, een masker blijven dragen?

Het duurt even voordat het vaccin in werking treedt

U bereikt het effectiviteitspercentage van bijna 95% pas twee weken na uw tweede dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin. Na de eerste dosis krijgt u een gedeeltelijke immuunrespons, wat goed nieuws is, maar het betekent niet dat u meteen beschermd bent zodra de naald in uw arm gaat. Voor het Johnson & Johnson-vaccin wordt u twee weken na uw enkele dosis als volledig gevaccineerd beschouwd.

De vaccins bieden geen 100% bescherming

Hoewel de vaccins ongelooflijk effectief zijn (en ronduit verbluffend waren in termen van ommekeer), bieden ze slechts 94% tot 95% bescherming. Er is geen manier om te zeggen wie de 5% zal zijn die niet op het vaccin reageert en nog steeds risico loopt op COVID-19. Ter vergelijking: het mazelenvaccin is 97% effectief na twee doses. Het vaccinatieprogramma begon in de VS in 1963, maar de ziekte werd pas in 2000 als geëlimineerd beschouwd!

Degenen die zijn gevaccineerd, kunnen asymptomatische verspreiders zijn

De vaccins voorkomen ziekte, maar er is meer onderzoek nodig om te bepalen of de vaccins ook overdracht voorkomen. Experts vrezen dat gevaccineerde mensen toch zonder symptomen besmet kunnen raken en het vervolgens kunnen verspreiden naar anderen die nog niet zijn gevaccineerd. Sinds de pandemie ongeveer twee/drie jaar geleden uitbrak, maken experts zich zorgen over stille verspreiders, oftewel degenen die besmet zijn maar geen symptomen vertonen. Als gevaccineerde mensen geen mondkapje blijven dragen totdat meer mensen als volledig gevaccineerd worden beschouwd, kunnen ze ervoor zorgen dat het virus blijft circuleren. Gevaccineerd worden betekent dat u veel minder kans hebt om ziek te worden en zelf symptomen te ontwikkelen, dus het is van cruciaal belang dat we anderen beschermen terwijl ze wachten op hun beurt om het vaccin te krijgen.

Bescherming van mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem en mensen die niet kunnen worden gevaccineerd

Denk aan mensen met long- en hart ziektes, zwangere vrouwen, oudere mensen met gezondheidsproblemen of mensen met een allergie voor bepaalde ingrediënten van het vaccin. Deze mensen horen zichzelf te beschermen door een mondkapje te dragen. Wellicht kent u zo’n iemand, draag ook in dat geval dan een mondkapje!

Hoe lang moet je een masker dragen?

Vroeg in de zomer, toen vaccins wijdverspreid over het hele land werden, was er een tijd dat veel maskermandaten werden teruggedraaid toen de gevallen van COVID-19 daalden. Maar het land als geheel slaagde er niet in de noodzakelijke vaccinatiegraad te halen om groepsimmuniteit te bereiken en in veel regio’s lag de vaccinatiegraad ver onder zelfs het nationale gemiddelde. Daardoor kon het virus blijven circuleren en muteren, wat leidde tot de piek van de deltavariant, die verwarring veroorzaakte met de richtlijnen voor maskers. Mondkapjes zijn inmiddels al een tijdje niet verplicht, maar kunnen nog steeds uiterst belangrijk zijn in de strijd tegen Covid-19.

Aangezien veel mensen in het land nog steeds niet volledig zijn gevaccineerd en het risico op doorbraakgevallen blijft bestaan, is het het beste om een ​​masker te blijven dragen, zelfs na het krijgen van het vaccin, vooral in risicovolle situaties. Helaas hebben pandemieën geen houdbaarheidsdatum, dus dit kan langer duren dan we hadden gehoopt, zelfs met de ontwikkeling van de vaccins. Blijf voorlopig uw lokale maskerrichtlijnen volgen en, indien nodig, blijf doen waar u zich het veiligst bij voelt.

Het vaccin is geen automatische uitschakeling voor de pandemie

Hoe graag we ook zouden hopen dat het vaccin een onmiddellijke terugkeer naar normaal betekent, dat is het niet. Maar we zijn op de goede weg.

In plaats daarvan is het nu een hulpmiddel in onze bronnenset om de pandemie te bestrijden. Handen wassen, grote menigten vermijden en fysieke afstand bewaren als we in de buurt zijn van anderen die niet volledig zijn gevaccineerd.

Voor verdere informatie neem contact met Persoonlijke-bescherming.nl op of neem een kijkje in ons aanbod hier beneden!

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.

BEL DIRECT