Handen wassen. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het belangrijker dan ooit om je handen goed te wassen. Er zijn natuurlijk meerdere manier en meerdere momenten waarop je je handen moet wassen of desinfecteren. Je kunt je handen wassen zonder water. Lees verder als je meer wil weten over handen wassen zonder water, in dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over handen wassen.

Handen wassen zonder water, wat wil je weten?

 1. Handen wassen
  1. Handen wassen zonder water
 2. Wanneer moet je je handen wassen?
 3. Hoe desinfecteer je handen goed?

1. Handen wassen

Het is belangrijk om je handen goed en regelmatig te wassen. Dit voorkomt bacteriële en virale besmetting en dus mogelijke ziekte. De hele dag word je blootgesteld aan bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Er zitten altijd bacteriën op je handen. Door voedsel aan te raken, kunnen deze bacteriën zich aan het voedsel hechten. Bacteriën en virussen kunnen door je hand van het ene voedingsmiddel op het andere worden overgedragen. Ze kunnen ook terechtkomen op borden, bestek, werkbladen, koelkastdeuren of knoppen op het fornuis. Nu vraag je je misschien af op welke manier je handen kunt wassen, kan dit bijvoorbeeld zonder water?

1.1 Handen wassen zonder water

Het is goed mogelijk om je handen te wassen zonder water of zeep. In veel gevallen wordt dit wel aangeraden, maar er zijn genoeg alternatieven die ook aangeraden worden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je handen te wassen met een desinfectiemiddel, denk hierbij aan handgel, doekjes of alcohol.

2. Wanneer moet je je handen wassen?

Wanneer moet je nou je handen wassen of desinfecteren? Er zijn een aantal situaties die zich vaker voordoen en het is daarom belangrijk voor je hygiëne en gezondheid om bij de volgende situaties je handen te wassen:

 • Na het gebruiken van het toilet
 • Voor het voorbereiden van voedsel
 • Na contact met rauw vlees of vis
 • Na hoesten, niezen, neus snuiten of contact met consumptie
 • Na het aanraken van dieren
 • Na het schoonmaken
 • Als je terug komt van een openbare plaats (openbaar vervoer, supermarkt, etc.)
 • Na het buiten spelen

3. Hoe desinfecteer je handen goed?

Op de website van het RIVM vind je diverse manieren om je handen te wassen. In dit blog beschrijven we een manier om je handen te wassen zonder water en zeep. Hoe desinfecteer je je handen goed met handgel?

Breng alcohol uit de dispenser aan op droge handen zonder het mondstuk van de dispenser aan te raken. Neem voldoende handgel of alcohol om één hand goed te vullen. Deze hoeveelheid is nodig om de handen vochtig te houden gedurende de gehele blootstellingstijd van de hand aan alcohol (ongeveer 30 seconden). Wrijf je handen ongeveer 30 seconden voorzichtig tegen elkaar totdat ze droog zijn. Het gebied tussen de vingertoppen, duim, vingers en pols moet ook grondig worden afgeveegd met alcohol. Laat vervolgens je handen aan de lucht drogen.

Voor verdere informatie neem contact met Persoonlijke-bescherming.nl op of neem een kijkje in ons aanbod hier beneden!

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.

BEL DIRECT